Du tænker nok ikke over det til hverdag, men er du klar over, at der findes mange forskellige typer af låse, som du bruger dagligt? Jo, du ved, at du stormer ud af lejligheden hver morgen og du smækker bare døren i efter dig. Ikke noget fikumdik med at stå og dreje nøglen om. Du er allerede langt nede på trappeopgangen, når du hører, at dørens lås klikker ind. Fint. Det er en smæklås, du har i din dør. Og det er godt, at du lige husker at få nøglen med dig, inden du smækker døren. Ellers ville du nemlig få brug for at tilkalde en låsesmed i København, som kan komme og dirke låsen op for dig, når du kommer hjem igen. – Og det er jo ikke så spændende at sidde der på trappen og vente på en låsesmed.
På Frederiksberg
Omvendt, hvis du bor i et hus ude på Frederiksberg, fx, så vil der nok ikke være smæklåse i dørene til hovedentreen og bryggerset. Det vil givetvis være tvangslåse, der sidder i dem. Den slags låse kræver, at du selv sørger for at låse døren, når du forlader huset. Fordelen ved tvangslåse er, at du ikke behøver at låse døren, hvis du bare skal ud og hente et lille stykke værktøj i garagen. Døren vil være lukket men ikke låst, så du kan nemt komme ind i huset igen. Praktisk, hvis hænderne er fulde. Du behøver ikke at stå og lede efter din nøgle. Tvangslåse tvinger dig dog til at låse døren selv, når du forlader dit hus. Og her er der en anden fordel: Du behøver ikke at skulle tilkalde en låsesmed på Frederiksberg, fordi du glemmer simpelthen ikke din nøgle.
Årsagen til låse
Men hvorfor har vi egentlig låse i vores døre? Ja, det er jo et spørgsmål om sikkerhed. Vi ønsker ikke, at fremmede bare kan gå indenfor og bruge vores ting. Indbrud og tyverier er ikke rare. Så vi sørger for at tyverisikre vores bolig. Og her er låsene, der sidder i dørene, meget vigtige. Det er nemlig ikke ligegyldigt hvilken lås, du har. Ikke sådan at du skal forstå det som om, at det enten skal være en tvangslås eller en smæklås, der sidder i døren. Nej: Det handler om låsens kapacitet til at holde døren låst. Nogle ældre tvangslåse – og smæklåse – har ikke den kapacitet længere. Forsikringsselskabet, som du har din indboforsikring hos, kan måske ikke imødekommet et krav fra dig, hvis du ikke har en tidssvarende sikker lås i dørene. Så, det skal du lige være opmærksom på.
Få en god pris på låseservice
Det er derfor nødvendigt, at du finder en låsesmed, der kan komme og tjekke dine låse. Det kan sagtens være en billig låseservice, du bruger. Alle låsesmede ved, hvordan de skal tjekke låsene i din bolig. De ved også, hvilke låse forsikringsselskaberne normalt godkender og ikke godkender. Og så kan de altså også godt se, om en lås er nedslidt – og derfor bør udskiftes – eller om den bare skal omkodes. Det kan den specifikke låsesmed fortælle dig mere om, når han kommer for at tjekke din boligs låse.